Recept för Skogsgläntan

Korv i ugn:
ta fram 2 falukorvar 2 kycklingfalukorv

Skär korven nästan ända igenom i 1.5 cm tjocka skivor. Lägg lite senap/ketchup mellan skivorna. Strö på rikligt med ost och gratinera i långpanna i 175 grader varmluftsugn, med kycklingkorven på ett separat fat, i ca 40 min. Servera med pasta och ketchup.

Rotsakssoppa
Ta fram lins och tomatsås ur frysen. Tag fram ca 70 pannkakor, lägg 2 bakplåtspapper i 2 långpannor och därpå pannkor. Plåtarna får sen plats i kylen i förrådet.

Tag 1 rotselleri, 2 palsternackor, 1 kålrot, 10 morötter, skala och skär i tärningar. Koka i vatten så att det knappt täcks, med grönsksbuljongpulver, i 30 min. Under tiden, skala och tärna 60 potatisar. Lägg ned dessa, rör om och koka 20 minuter till under lock. Rotskaer och potatis ska vara väldigt välkokta, så att smakerna inte blir skarpa, utan gifter sig bra. Häll i lins och tomatsås, koka upp. Låt stå och puttra på svag värme i 15 minuter. Tag bort till mjölkallergiker, och rör ned fem dl CF. Späd med grönsaksbuljong om det behövs. Häll lite havregrädde i allergikernas mat.

Sätt in plåtarna med pannkaka på ca 100 grader och varmluft. Tar ungefär 1,5 timme beroende på hur tinade pannkakorna är. Kolla efter halva tiden. Är de iskalla, flytta om lite, är de nästan klara, sänk ugnen. Servera pannkakorna med sylt eller råsocker.

Ugnstekt lax
Tag fram 2-3 sidor lax (tar 2 dagar att tina i kyl)

Gör en sås av 4 rivna äpple, 1/2 vitlök, 1/2 burk turkisk yoghurt och lite majonäs. Krydda med salt och peppar. Obs ej till ägg-allergikerna! Alternativt en sås av yoghurt, fetaost och 1/2 vitlök kryddad med lite peppar.

Lägg laxsidorna med skinnsidan ned mot bakplåtspapper i en långpanna. Krydda med salt, vitpeppar och lite rivet citronskal om vi har ekologiska citroner. Sätt in i ugnen på 150 grader, med termometern i den tjocka delen av laxen. Stäng av ugnen när laxen är 50 grader. Tar ca 30-45 minuter. Servera med kokt potatis.

Pizza
Ta fram tomatsås ur frysen. Eller gör en dagen innan.
4 lökar grovhackade
1 vitlök hackad
4 msk olivolja
3 burkar krossade tomater
2 dl tomatpuré
2 msk oregano
1 tsk salt
1 krm finmald svartpeppar
2 tsk rörsocker
Fräs lök och vitlök i olivolja så att löken blir blank. Tillsätt tomater, tomatpuré, pizzakryddor, salt, peppar och farinsocker. Låt såsen sjuda minst 20 minuter.

Pizzadeg
1 paket jäst
1,5 liter kallt vatten
2 dl olja
1 msk salt
5 dl dinkelmjöl
1 paket mjöl, 2 kg

Fyllning
1/2 burk tärnad fetaost, väl avrunnen
1 burk oliver, väl avrunna
4 bitar riven ost
Oregano

Rör ut jästen med lite av vattnet. Tillsätt salt, olja resten av vattnet och blanda ned mjölet, lite i taget. Kör i assistenten ca 10 min. Låt jäsa tills kl är tio ungefär. Riv ost och häll av oliverna och fetaosten under tiden. Gör grönsakerna. Dela degen på 7 lika stora bitar, kavla ut dessa så att de täcker bakplåtsklädda plåtar som passar kökets ugn. (viktigt!) Lägg tomatsås. fetaost, oliver och ost, krydda med oregano. När du gjort tre st. sätt in i ugnen, 275 grader och varmluft. Fortsätt sen med tre nya. Man får lägga dem på bakplåtspapper på bänken så länge, och lägga över dem på plåtar när de kommer ut ur ugnen. När de ser klara ut, ca 25 minuter, tag ut och lägg över på plåtar som går in eller i alla fall nästan passar i avdelningarnas ugnar, ( vissa passar på bredden men är för långa, då får man lämna luckan öppen, vissa är för små men då får man lägga dem på galler) som du satt på 75 grader. Där kan de varmhållas. Servera pizzan uppskuren på plåtarna, och ställ fram 3 stora tallrikar så kan borden förse sig själva. Det som (förhoppningsvis) blir över kan du frysa in och servera till mellanmål nästa vecka.

Vitkålssallad
2 mindre eller ett stort huvud vitkål 3 msk socker, knappt
2 msk salt
2,5 msk italiensk salladskrydda, finns på kryddhyllan
3 dl vitvinsvinäger, finns på kryddhyllan
2 dl rapsolja knappt
1 full vattenkokare med nykokt vatten

Hyvla kålen med en osthyvel, eller i matberedaren, lägg i en stor rostfri bunke. Koka upp vatten och blanda i kryddor samt olja och vinäger. Häll över kålen, tryck till med en slev så att kålen täcks, om inte fyll på med lite kallvatten. Låt stå i kylen en dag eller två.

Lins och tomatsås
1 l röda linser
10 stora morötter,
3 palsternacka,
1 stor zuccini,
1 vitlök,
4 äpplen,
4 stora gula lökar
2,5 liter krossade tomater
2,5 dl havre"grädde"

Koka linserna i en kastrull, lite mer vatten, ca 12 dl, än linser, på svag värme.

Hacka och fräs lök och vitlök på medelvärme i lite olivolja, i en stor kastrull. Riv övriga ingredienser i matberedaren. Dessa lägger jag sedan ner bland löken, låter fräsa lite till och sen på med tomater och lite buljong och örtkryddor. Nu kan det vara dax att stänga av plattan under linserna. Den kan sen stå och dra, under tiden jag kör några varv med stavmixern i grönsaksfräset. När det ser slätt och fint ut, häll i linser och havregrädde, blanda och smakar av med kryddor. Servera till ris eller pasta och en skål fetaost som var och en kan smula över.

Kycklingtortilla
Tag fram 1 påse kycklingfilé

Hoppa över grönsaker denna dag. En skål morötter räcker. Gör en gucamole på 8 avocado, 1/2 pressad vitlök, en skvätt olivolja, salt, peppar och 1 citron. Hacka 6 paprika, 3 gurka, 1 paket tomat, 1 isbergssallad fint och lägg upp på grönsaksfaten. Hacka 2 lökar och lägg upp 1 6 skålar. Lägg upp gräddfil i 6 skålar.
Putsa och skär kycklingen i små bitar. Stek i stekpannor och krydda med tacokrydda. Lägg i en kastrull eftersom och håll på svag värme.
Servera med tortillabröd. Beräkna 2,5 förpackningar till varje avdelning. Det är varierande åtgång så öppna hellre för lite och fyll på sen.

Potatissoppa m. pannkaka
Tag fram ca 70 pannkakor, lägg 2 bakplåtspapper i 2 långpannor och därpå pannkor. Plåtarna får sen plats i kylen i förrådet.
Skala 3 potatisar var och skär i ganska små bitar. Lägg i kastrull och täck med vatten. Koka tills potatisen är mjuk. Skölj och skiva 3 purjolökar och en vitlök fint. Stek i lite olivolja på medelvärme. Lägg ned i kastrullen med potatis. Strimla och knaperstek 1,5 kilo bacon på medelvärme. Låt rinna av i sil över en burk. (ej i vasken då det då blir stopp i avloppet av allt fett) När potatisen är kokt, häll på 3 förpackningar Imat havregrädde. Mixa med stavmixern till en slät soppa. Smaka av med grönsaksbuljongpulver och kryddor. Servera med knaperstekt bacon vid sidan av.

Sätt in plåtarna med pannkaka på ca 100 grader och varmluft. Tar ungefär 1,5 timme beroende på hur tinade pannkakorna är. Kolla efter halva tiden. Är de iskalla, flytta om lite, är de nästan klara, sänk ugnen. Servera pannkakorna med sylt eller råsocker.

Köttbullar
Tag fram 1 paket köttfärs (tar 2 dagar att tina i kyl) och en burk mixad lök

Blanda lök, 1 pkt oatly Imat, 1 dl ströbröd, 1 tsk vitpeppar och låt stå en halvtimma. Går även bra att göra dagen innan.
Salta färsen med 4 tsk salt, och blanda väl. Blanda sen i 6 ägg i färsen och blanda ned ströbrödsblandningen i färsen. Rulla köttbullar ( lite slarvigt!) och lägg på tre oljade långpanna. Stek i 10 minuter i 250 gradig ugn, varmluft. Servera med pasta och ketchup.
Tänk på att äggallergikerna inte tål detta. De gillar bättre färdiga köttbullar och är nöjda med det!

Potatismos
Koka potatis, mossort, gärna delade i kvartar. Värm 1,5 liter mjölk och 100 gram smör. När potatisen kokt, ta bort potatis till mjölkallergikerna. Häll av vattnet, men spara 1 liter i ett litermått. Mosa potatisen med elvispen, späd med mjölk. Krydda med salt och vitpeppar. Om det blir för hårt, späd med vatten.

Kycklingfilé med Sötsur sås
Tag fram 1 paket kycklingfilé ( ev lite mer om alla barn är friska)
Ev. fruset ananasspad

Ansa och skär kycklingfiléerna i ca 3-4 bitar. Krydda med salt, vitpeppar och lite olja. Fördela på 2 långpannor. Sätt in i ugnen på 175 grader varmluftsugn. Stek i ca 15 minuter. Kontrollera att de är färdiga genom att skära i dem. Gör en sås på

1,5 l Ananasspad / utspädd äpple juice
1,2 dl maizena
1 dl ljus soja
0,5 dl rörsocker
1,5 dl ketchup
1 vitlök fint riven.

Blanda allt och koka upp under omrörning.
Servera med råris.

Solsoppa m. pannkaka
Tag fram ca 70 pannkakor, lägg 2 bakplåtspapper i 2 långpannor och därpå pannkakor. Plåtarna får sen plats i kylen i förrådet.

Skala 4 lökar, 1,5 kilo morot, 1,5 kilo potatis och 4 buttenut pumpor. Det går bra med potatiskalare även om det är lite tufft. Skär alla grönsaker i bitar, fräs löken i lite olja och lägg ned resten av grönsakerna och ett par matskedar grönsaksbuljongpulver. Fyll på med vatten tills det knappt täcker. Det är en hel del vätska i grönsakerna så se upp så den inte blir för lös. Låt koka tills allt är mjukt och kör sedan slät med stavmixern.

Sätt in plåtarna med pannkaka på ca 100 grader och varmluft. Tar ungefär 1,5 timme beroende på hur tinade pannkakorna är. Kolla efter halva tiden. Är de iskalla, flytta om lite, är de nästan klara, sänk ugnen. Servera pannkakorna med sylt eller råsocker.

Fiskgratäng med dragon
Använd färsk fisk

3 kg vit fiskfilé, ex sej
salt och peppar
12 dl fiskbuljong
6 dl creme fraiche
4 msk majsstärkelse
3 msk torkad dragon
salt och vitpeppar

Lägg fisken i en ugnsform. Salta och peppra.
Koka upp buljong, crème fraiche och majsstärkelse.
Tillsätt dragon.
Smaka av med salt och peppar.
Häll såsen över fisken.
Tillaga i ugn, 200 grader i ca 20-30 minuter.
Servera med kokt potatis, ris eller bulgur.

Raggmunk
Skala potatis och blanda pannkakssmet dagen innan.
Tar väldigt mycket tid och kan bara lagas vid mindre grupper. Receptet anpassat för 15 barn + vuxna.

4 kg skalad potatis

12 ägg
1 liter mjöl
1,5 liter mjölk
1,5 msk salt
1/2 dl olja

Blanda ägg och hälften av mjölken medmjölet, blanda ner resten av ingredienserna när du fått en jämn smet.
Riv potatisen fint i matberedaren. Lägg ned i pannkakssmeten och blanda. Mixa nån minut med stavmixerna.
Stek i smör i varm panna och varmhåll i ugnen på 100 grader, med smörpapper mellan lagren.
Servera med lingonsylt.

Gul Ärtsoppa

Lägg 2,5 kilo ärtor i blöt dagen innan i rikligt med vatten. Tag fram ca 70 pannkakor, lägg 2 bakplåtspapper i 2 långpannor och därpå pannkor. Plåtarna får sen plats i kylen i förrådet.
Koka upp ärtor i vatten. Häll av vattnet och fyll på med nytt upp till samma nivå som ärtorna, koka upp igen, lägg i 2 finhackade lökar, 4 msk grönsaksbuljong, och låt koka i ca 2 timmar. Rör om då och då, särskilt mot slutet. Blir den för tjock späd med lite med vätska.
Sätt in plåtarna med pannkaka på ca 100 grader och varmluft. Tar ungefär 1,5 timme beroende på hur tinade pannkakorna är. Kolla efter halva tiden. Är de iskalla, flytta om lite, är de nästan klara, sänk ugnen. Servera pannkakorna med sylt eller råsocker.

Köttfärslimpa
Tag fram 1 paket köttfärs (tar 2 dagar att tina i kyl) och en burk mixad lök
Blanda lök, 1 pkt oatly Imat, 1 dl ströbröd, 1 tsk vitpeppar och låt stå en halvtimma. Går även bra att göra dagen innan.
Salta färsen med 4 tsk salt, och blanda väl. Blanda sen i 6 ägg i färsen och blanda ned ströbrödsblandningen i färsen. (om du känner för det kan du tillsätta bitar av ost, oliver eller något annat spännade, men exprimentera inte för mycket...) Forma tre limpor på långpanna, sätt i köttermometern och in i ugnen på 180 grader. När den är uppe i 73 grader är limporna klara. Ta ut dem, häll av spadet i ett litermått och lägg folie över limporna.
Gör en redning av 2 dl mjöl och 3 dl vatten. Mät hur mycket sky du fått, och fyll på med mjölk så att det blir ca 1.5 liter. Häll i en kastrull och koka upp. Red av med lite redning i taget under omrörning, när den är lagom tjock slutar du. Smaka av med lite soja, peppar, köttbuljong och creme fraich om det finns.
Servera med potatis och lingon.
Tänk på att äggallergikerna inte tål detta. De gillar bättre färdiga köttbullar och är nöjda med det!

Ugnstekt lax med pesto
Tag fram 2-3 sidor lax (tar 2 dagar att tina i kyl)
Lägg laxsidorna med skinnsidan ned mot bakplåtspapper i en långpanna. Krydda med salt, vitpeppar och lite rivet citronskal om vi har ekologiska citroner. Sätt in i ugnen på 150 grader, med termometern i den tjocka delen av laxen. Stäng av ugnen när laxen är 50 grader. Tar ca 30-45 minuter. Servera med quinoa. Servera med ½ burk pesto i skålar, och 1 liter gräddfil i skålar. Tänk på att äggallergiker, mjölkallergiker och nötallergiker inte ska äta peston!

Ost och kalkonsås
Tag fram en bit (1/2:a) kalkonskinka och 2 bitar ost från frysen.
Skär bort kanterna på kalkonen, och strimla biten i små strimlor. Lägg undan lite till mjlölkallergikerna. Koka upp 2 liter mjölk blandat med en pressad vitlök. Blanda en redning på 2,5 dl mjöl och 3 dl vatten, vispa så att alla klumpar försvinner. Blanda ned redningen i mjölken under omrörning. Låt såsen tjockna. Blanda i kalkon och ost. Rör om. Låt koka upp.
Blanda kalkon och oatly imat till mlölkproteinallergikerna. Koka upp.
Servera med pasta

Pastasoppa (Tomat)
Finhacka 5 lökar, 2 vitlökar, fräs detta i lite olivolja. Riv 3 morötter och tillsätt det. Fyll på med passerade tomater till ½:a kastrullen. Lägg i 4 mask grönsaksbuljong, 2 msk oregano, 1 stk rosmarin, ½ tsk sambal oelek, 3 msk honung. Låt småkoka och rör om ibland.
Koka 2 paket Risoni (pasta) och skölj den noga i kallt vatten i det avlånga durkslaget. Den ska bli kall. Lägg den i en skål i väntan på servering.
Mixa soppan med en stavmixer. Späd med 1 liter vatten, krydda med lite peppar och ev med buljong. Ta bort till mjölkallergikerna och fyll på med 5 dl grädde. Lägg havregrädde i allergikernas.
Lägg pasta i serveringsskålarna och fyll på med soppa. Servera

Stek
Fransyskan kommer färsk men gör denna dagen innan!
1 bit fransyska
(1 burk öl)
3 dl koncentrerad svartvinbärssaft
1 dl japansk ljus soja
1 dl kinesisk mörk soja
3 msk köttbuljong
4 gula lökar i skivor
2 tsk timjan
5 lagerblad
1 msk hel/krossad svartpeppar. (i förrådet)

Putsa bort hinnor från köttet. Dela den gärna på två bitar längs med fibertrådarna. Lägg allt utom köttet i en gryta där köttet ligger trångt. Koka upp och lägg i köttet. Låt sjuda under lock ganska länge. (därför den ska göras dagen innan.) Steken är klart när innertemperaturen är 75 grader. Mät med en termometer. Gör iordning ett kallt vattenbad med 3 kylklampar och vatten där steken får stå i 20 min. Sila skyn och lägg den i en burk till i morgon, och låt steken svalna ytterligare i kastrullen. Lägg in det i plastfolie, och ställ in i kylen.

När steken ska värmas skivar du den tunt med den vassa långa kniven som ligger i hyllan för uppläggningsfat. Det räcker antagligen med ½ av köttet. Lägg det i en ugnsform som står på hyllan, större modellen. Kvart i 11 värmer du vatten i vattenkokaren och blanda med 2 msk köttbuljongpulver. Häll detta över köttet, täck med alufolie och ställ in i 175 graders ugn.

Mät upp 7 dl av skyn i en kastrull. Fyll på med 5 dl mjölk. Blanda 2 dl vetemjöl med 3 dl mjölk. Koka upp spadet och rör ner mjölblandningen under omrörning. Sjud några minuter. Späd ev med två dl grädde och en matsked svartvinbärsgelé.
Frys in resterande sky i 2 st väl märkta burkar!
Servera med kokt potatis, mer än vanligt eftersom sås och potatis är GOTT!

Lax med spenat
Tag fram 2-3 sidor lax (tar 2 dagar att tina i kyl)
Lägg laxsidorna med skinnsidan ned mot bakplåtspapper i en långpanna. Krydda med salt, vitpeppar och lite rivet citronskal om vi har ekologiska citroner. Sätt in i ugnen på 150 grader, med termometern i den tjocka delen av laxen. Stäng av ugnen när laxen är 50 grader. Tar ca 30-45 minuter.
Gör en spenatstuvning på 1 finhackad köl och en pressad vitlök som får fräsa i lite olivolja. Fyll på med 0,75 dl vetemjöl. Blanda och lägg i 2 liter otinade spenatklumpar, 4 dl mjölk, 1 mask grönsaksbuljon och 1 krm peppar. Låt stå på 4-5:an tills spenaten tinat. Rör lite då och då. Värm sedan till kokning under omrörning. Runda av med 1 dl havregrädde.

Servera med spenat och citroner i klyftor. Tänk på att tvätta citronerna noga innan. Lägg en skål med spenat till varje avdelning. Mest för att fröknarna ska kunna visa gott föredöme.

Krokodilsoppa m pannkaka

Går bra att göra på frysta ärtor
Tag fram ca 70 pannkakor, lägg 2 bakplåtspapper i 2 långpannor och därpå pannkor. Plåtarna får sen plats i kylen i förrådet.
Hacka två lökar och en halv vitlök. Fräs detta i olja i en stor kastrull, krydda med lite timjan. Häll på en liter vatten, ett par msk grönskasbuljong. Mixa med stavmixern. Häll ned 1, 25 påsar gröna ärtor. Fyll upp med tre förpackningar havregrädde och vatten så att det täcker. Koka upp. Mixa allt ordentligt med stavmixern. Tar sin lilla tid...
Sätt in plåtarna med pannkaka på ca 100 grader och varmluft. Tar ungefär 1,5 timme beroende på hur tinade pannkakorna är. Kolla efter halva tiden. Är de iskalla, flytta om lite, är de nästan klara, sänk ugnen. Servera pannkakorna med sylt eller råsocker.

Chili Con Carne
Tag fram 1 paket köttfärs (tar 2 dagar att tina i kyl)

Fräs tre grovhackade lökar och en vitlök i lite olivolja i en stor kastrull. Häll på en skvätt vatten mot slutet och mixa med stavmixer tills alla bitar är borta. Häll i 3/4 burk tomatpuré, en burk vita bönor, ett par msk köttbuljong och 6 dl vatten. Stek köttfärsen, krydda med tacokrydda och spiskummin, lägg ner i grytan eftersom. Rör runt och låt puttra ca 40 min på svag värme. Krydda med lite oregano. Servera med råris.

Fiskgratäng med tomat och oregano
Använd färsk fisk

3 kg vit fiskfilé, ex sej
salt och peppar
9 dl fiskbuljong
5 dl creme fraiche
3 msk majsstärkelse
1,5 dl tomatpuré
1 dl ketchup
3 msk torkad oregano

riven ost

Lägg fisken i en ugnsform. Salta och peppra. Koka upp buljong, creme fraiche och majsstärkelse. Tillsätt tomatpuré, ketchup och oregano.Smaka av med salt och peppar.Häll såsen över fisken. Strö över riven ost.
Tillaga i ugn, 200 grader i ca 20-30 minuter. Servera med kokt potatis.

Hamburgare
Tag fram 1 paket köttfärs (tar 2 dagar att tina i kyl)
Tag fram hamburgerbröd, ca 2 per person.

Blanda färsen med 9 ägg, 4 tsk salt och 1 tsk peppar. Blanda väl. Stek tunna biffar, större än bröden eftersom de krymper och blir tjockare. Använd två stekpannor samtidigt. Börja tidigt, det tar tid, och varmhåll sen i ugn 70 grader.

Servera med ketchup, senap, en skiva ost, gurkstavar och morotsstavar.

Korvstroganoff:
ta fram 3 falukorvar 1 kycklingfalukorv

Hacka 4 lökar och en vitlök, fräs i lite olja. Häll på 1 burk tomatpure, 3 förpackningar Imat havregrädde. Rör om och låt koka lite på svag värme. Smaka av med lite peppar och grönsaksbuljong. Under tiden du kokar tomatsåsen, skär 2 1/2 falukorvar i stavar. Skär 1 kycklingfalu i stavar på en annan skärbräda. Mixa alltihop med stavmixern som finns i understa lådan. När allt är slätt och det inte finns en lökbit att skåda, ta bort ett par dl sås i en mindre kastrull, blanda i kycklingfalu där. Ner med den vanliga falukorven i tomatgrytan. Servera med ris eller pasta, eller bulgur. Den fläskfria maten kan du behålla hälften i köket, den andra fördelas lika på en skål till varje avdelning. Märk och lägg in i frysen.

Köttbullesoppa (kålsoppa med frikadeller)

Tag fram 1 kilo lammfärs och en burk mixad lök
Bäst är att dagen innan göra frikadeller.
Blanda lök, 1 pkt oatly Imat, 1 dl ströbröd, 1 tsk vitpeppar och låt stå en halvtimma. Går även bra att göra dagen innan.
Salta färsen med 4 tsk salt, och blanda väl. Blanda sen i 6 ägg i färsen och blanda ned ströbrödsblandningen i färsen. Tag tre liter köttbuljong, koka upp. Rulla köttbullar ( lite slarvigt!) och lägg ned dem i grytan med kokande buljong. Tag upp dem efter fem minuter ca, lägg i en långpanna med kylklampar under. När allt är klart tar du bort kastrullen ifrån plattan och låter buljongen svalna, och ställer in den och köttbullarna (i en burk) i kylen i förrådet.
Skär ett kilo (halvt stort huvud) vitkål i bitar. Fräs i en stor kastrull i lite olivolja. Skala och skär 40 potatisar i tärningar, tillsätt detta och ta försiktigt fram buljongen, ta bort ev fett som flyter på, och häll för försiktigt buljongen i kastrullen. Undvik att ta med det grumliga som förhoppningsvis hamnat i botten. Fyll upp med vatten om det behövs för att täcka potatisen. Koka upp soppan, smaka av mer lite svartpeppar och mer buljongpasta om det behövs. Koka tills potatisen är mjuk. Tillsätt hälften av köttbullarna, frys in resten väl uppmärkta.
Tänk på att äggallergikerna inte tål detta.