Tankar kring vår mat

Barnen ska serveras mat som de tycker om och mår bra av. Jag vill att det ska vara lätt att äta men samtidigt finnas en variation av smaker, därför blir det ofta mat med tillbehör och såser separat. Skalad potatis och tydliga rena råvaror, där man ser vad man får. Barnen ska serveras mat som är lagad från grunden av bra råvaror. Det händer absolut att vi äter korv och andra helfabrikat, men ambitionen är att hålla det till en mindre mängd.
 I första hand väljer vi ekologiska och kravmärkta råvaror, vi är kravcertifierade och värnar om vår miljö. Vi väljer i stort sett bara spannmålsprodukter av fullkorn. Att alltid använda samma råvaror tror jag underlättar. Barnen vet att på förskolan ser riset ut på ett visst sätt, och det finns inga alternativ. Vi handlar enbart svenskt kött och fågel, fisken kan ibland vara Norsk odlad. Vi försöker att hålla nere sockerhalten i maten men är inte nitiska, vi serverar sylt till pannkaka och russin till filen.
De barn som av olika skäl inte kan äta samma mat som alla andra ska i möjligaste mån erbjudas ett lämpligt, liknande alternativ. I köket finns tydliga listor för att säkerställa att maten till allergikerna blir tillagad på rätt sätt.

Vi förespråkar användande av livsmedel med rätt fettsammansättning. Industriellt tillverkade livsmedel med härdat fett undviks så långt det är möjligt. Vi använder ekologisk rapsolja vid stekning samt olivolja vid övrig matlagning. Överlag undviker vi stekning av mat om det går. Vi använder aldrig margarin, (utom till allergiker) vid bakning används smör. Som påläggssmör används ekologiskt Bregott. Vi använder D-vitaminberikad ekologisk mellanmjölk. De två senare går emot de rekomendationer som ges. Detta för att vi tror att det är bättre med en naturlig produkt rakt igenom, och de är, just, rekomendationer, inte lagar.
Vi använder torkade örtkryddor, peppar och strävar efter att minimera användandet av salt.
I stort sett allt mjukt bröd bakas på förskolan, och på smörgåsen ges ost, ägg, leverpastej, kalkon och någon gång korv.

En matdag:

Frukost vid kvart över sju, smörgås, fil, ägg.

Vi serverar frukt mellanmål vid halv 10.
Lunch serveras 11.30
Den startar med grönsaker, oftast 4 sorter varav någon kokt. Därefter äter vi den lagade maten.
En vegetarisk måltid planeras in ca.en gång i veckan, dels av budgetmässiga skäl, dels av miljöhänsyn eftersom det går åt mindre energi vid framställning av grönsaker jämfört med kött.
Mellanmål serveras halv 3 och kan vara gröt, fil, eller mjuk smörgås med pålägg.
På sen-eftermiddagen serveras frukt till de barn som är kvar.

Pedagogiska måltider
Personalen på Skogsgläntan äter ”pedagogiska måltider” med barnen. Om föräldrar arbetar på förskolan deltar de i måltiderna liksom förskolepersonalen. Att sitta vid bordet och vara en förebild är ett viktigt sätt att påverka barnen. Vi vill att alla barn ska smaka på maten, men tycker inte att tvång är ett bra sätt att skapa matglädje. Vi vill såklart att barnen ska lära sig att ta lagom med mat och att de ska äta upp allt innan de tar mer.