måndag 12 april 2010

Redan måndag....

Det var faktiskt inget vidare att vakna upp i morse. Grå dimma över allt och en arbetsvecka framför sig. Även om jobbet är kul, så är det ju den känslan man vaknar med sådär på måndagen. Men med dagen kom solen och vi fick oss en underbar vårdag. Jag blir så glad när barnen får springa på gården i mössa, vantar och fleecetröja. Slipper alla tjocka vinterkläder och kan röra sig. Och plötsligt ser jag hur mycket en del av dem växt under vintern. Måste vara den näringsrika maten!
Idag blev det kyckling. Som med nästan all mat tittar jag på den från olika håll. Som råvara är ju kyckling idag så oerhört lättarbetad. Och variationsmöjligheterna är enorma. Näringsmässigt är den bra, fettsnål och proteinrik. Så tacksam mat! Men hur har våra kycklingar det under sin uppväxt? Och varför är det nästan lika svårt som dyrt att få tag i ekologisk kyckling? Det vill vi ju inte veta och inte fundera på. Lättast så.
Anrika Plus har just avslutat en serie testmåltider med jämförelser av dyr (eko) mat och billigare. Sista avsnittet var det Kyckling som låg på tallriken. Jag tycker att det är väldigt intressant med jämförelser. Man tror att det är så enkelt. Att bra mat ska smaka bättre bara sådär. Men av flera orsaker är det ju inte så. Dels vänjer vi oss vid hur den billiga, sockersaltvattenstabiliseringsmedelfyllda filén smakar och är i sin konsistens. Dvs intetsägande (och där kommer variationsmöjligheterna in som ett brev på posten). Dels har de smarta tillverkarna skapat konsumtionsvänlig mat. De vet vad vi vill ha, och levererar. Lätt, snabbt och mört, på konstlad väg. Att laga en god måltid med riktig mat kräver ibland ett större engagemang, mer nogrannhet och kunskap! Men om vi ger oss själva det, så blir vi rikligt belönade!

För dig som vill se de två övriga testmåltiderna:
Biff
Köttbullar

2 kommentarer:

  1. Jag var ju i skolan idag och missade din mat och det var ingen höjdare. Måndagar är ingen kul matdag nu...Canneloni var det, stod det iallfall. En fettsörja med något oidentifierbart inuti. Blä!
    /Malin

    SvaraRadera
  2. Malin! Du vet du med hur man lindar kocken runt fingret!

    SvaraRadera