tisdag 8 februari 2011

Fisk eller inte fisk?

Det pratas en del om fisk just nu. Och det förvånar mig lite att reportaget om Pangasius väcker så stor uppståndelse. Är det verkligen sant att vi tror att odlad fisk, importerad ifrån Asien, som kostar under en 20 kilot ibland, kan vara bra? Det är lite att lura sig själv tycker jag. Som att gå på IKEA och vara nöjd över ett billigt köp. Själv går jag alltid därifrån med dåligt samvete att jag stödjer någon form av utnyttjan. Något annat kan inte vara möjligt om man ser till priserna. För så enkelt är det, tror jag. Nej, jag har inge vetenskapliga grunder för det. Men i min värld är dyrt inte lika med bra, men billigt är faktiskt lika med dåligt.
Och om vi återgår till pangasius, så visst är den billig och visst är den vit, men den smakar exakt som vattnet i de förorenade dammarna där den växt upp. Gyttja, dy och ruttet. Faktiskt.
Vi åt odlad lax från Norge idag, och jag säger inte att det var ett bra val, men det var i alla fall gott!

1 kommentar:

  1. Dessutom är det enkelt att köpa bra fisk då frystfisk och konserver som makrill och tonfisk är uppmärkta med exempelvis MSC (certiferat hållbart fiske www.msc.org) samt (omsorgsfullt fiskemärkningen) fish for life och Krav :)

    SvaraRadera